Vorig jaar was inschrijven voor de Amstel Gold bijzonder lastig, de website was duidelijk overbelast, maar gelukkig vond de inschrijving om 12 uur ‘s middags plaats, op een doordeweekse dag. En om half 1 waren de 12.000 plekken vergeven. Toen ik in de vooraankondiging voor 2011 las, dat de inschrijving om 20 uur zou plaatsvinden, vreesde ik het ergste; het zou wel eens druk kunnen worden.

De organisatie meldde dat de problemen van vorig jaar zich niet opnieuw zouden voordoen, maar voor de zekerheid zat ik ruim op tijd achter de PC. Op twitter maakte de hele wielergemeenschap mekaar gek (onder hashtag #AGR); als dan ook om kwart voor 8 een twitteraar suggereert dat hij is ingeschreven, duikt iedereen, inclusief ondergetekende, op de AGR website. Vorig jaar was de site immers ook iets te vroeg opengesteld. De site is vanaf dat moment eigenlijk niet meer fatsoenlijk bereikbaar; en vermoedelijk wordt de F5 toets veel gebruikt. De organisatie meldt achteraf dat er om 20 uur 50.000 hits per minuut langskomen.

Vervolgens heb ik dus een uur lang geprobeerd om in te schrijven, op een gegeven moment was ik zelfs zover dat ik het inschrijvingsformulier ingevuld had verzonden, maar iedere keer opnieuw kreeg ik foutmeldingen terug. Gefrustreerd heb ik het gisteravond opgegeven, met het idee om de hele Amstel Gold dan maar niet te rijden. De inschrijving voor Limburgs Mooiste was immers allang gebeurd, aan de Schuttevaerrace durft bijna niemand mee te doen, en daarnaast zijn er nog vele kleine wielerclubs die leuke tochten organiseren. Vanmiddag in de auto zag ik echter op Twitter dat de inschrijving geopend was, en met assistentie van het thuisfront was de inschrijving een kwestie van seconden. En omdat Günter zich gisteren al had kunnen inschrijven, gaan we dit jaar gewoon weer meedoen!
 

Suggesties voor de organisatie.

 
1. automatiseringstechnisch is het mogelijk om ook de load van gisteren te verwerken. (Hoewel, als je nu roept dat je iedere load aankunt, dan krijg je volgend jaar misschien wel een echte DOS-attack…). De vraag is of je dit wilt; het wordt dan een soort race wie het snelst kan typen.

2. een loterij is een stuk eerlijker dan de procedure van gisteren en vandaag. Nu zijn er 12.000 mensen blij, maar 50.000 zijn gewoon heel erg boos en/of gefrustreerd. Wel jammer voor al die mensen die samen met vrienden willen rijden.

3. een race alleen voor leden, net als de Friese Elfsteden. Diegenen die al minstens 5 keer gereden hebben worden automatisch lid. (ondergetekende ;-)).

4. een race alleen voor clubrijders. Jammer voor de gewone fietsers, en de wielrenners die geen lid zijn van een club. Dit reduceert het aantal potentiële deelnemers wel flink (ook jammer voor mijzelf…).

5. schroef de belachelijk hoge prijs nog verder op. Ongetwijfeld is er een drempel waarboven men massaal afhaakt.

6. voeg een aantal alternatieve start-locaties toe (buiten Valkenburg), waardoor je nog iets meer wielrenners kunt verwerken.

Ik wens u veel wijsheid, want ongetwijfeld gaat niet iedereen blij worden van de oplossing!