Vanavond weer tijd voor een kort trainingsrondje, op de nieuwe banden. Schitterend weer, beetje wind (NW-3), forse temperatuurverschillen, 22 graden bij vertrek, 27 graden in de polder, en nog maar 18 graden bij terugkomst. En dat alles in een rondje van 45 km.

De nieuwe banden voelden direct goed, het leek wel alsof ik de afgelopen 6 maanden op een mountainbike had gereden. Vreemd dat zo’n mooie fiets met zulke banden verkocht wordt. Groot was mijn verbazing toen ik de gemiddelde snelheid zag. 29.7 km/u, maar liefst 3 km sneller dan alles wat ik dit seizoen gereden had. Mooi weer helpt natuurlijk, minder weerstand door de dunnere lucht. Bovendien heb je geen energie nodig om je lichaam warm te houden. Mooie berekeningen hiervan zijn hier te vinden. Toch vermoed ik, dat ook de banden een bijdrage hebben geleverd aan dit mooie gemiddelde, en dat bij “slechts” 6 bar. Misschien reken ik het nog een keertje door…

Nu nog een paar weken op dit niveau blijven, en tijdens de race gewoon op 8 bar fietsen. Overigens heb ik snelheid met de nieuwe banden nog niet geijkt, dat kan nog een kleine correctie geven.