Dit jaar geen spectaculaire cols tijdens de vakantie, wel een paar leuke tochtjes langs de kusten van Bretagne en de Vendee.
De korte tocht (44km) naar Benodet loopt voor het grootste deel door een rustig gebied, met een paar honder meter onverhard pad. Wel lastig zoeken, door de vele kruisingen. GPS mee, en dan niet zoals ik vergeten om de Franse routekaarten te laden! Volgens de polar 300 hoogtemeters, de GPS maakt er nog wat meer van. De tocht naar Penmarch gaat helaas voor een groot deel over een vrij drukke verkeersweg, met overigens vrijwel overal voldoende ruimte op de vluchtstrook. Uitzondering is de steile en vrij smalle brug bij Benodet, hier kun je beter even afstappen en over het trottoir verder fietsen. Met de niet al te hoge borstwering is dat overigens ook geen feest… De beloning voor de lange fietstocht krijg je eigenlijk pas bij Guilvinec en Penmarch, waar je de fraaie kusten kunt bewonderen. Deze route van 92km heeft ca 500 hoogtemeters, de GPS komt zelfs op 700.

De routes in de Vendee zijn nog vlakker, voor een groot deel in een soort duinlandschap. Op de website Vendée Velo staan ze goed beschreven, en foldertjes zijn ook her en der te verkrijgen.

Naar La Tranche voert de route vele kilometers door bossen, redelijk te doen op de racefiets, maar bij regen wil je hier toch echt een mountainbike hebben, want de ondergrond is gewoon harde grond, met soms wat kiezels. Terug dan ook de lokale hoofdweg gereden langs Longeville, met fraaie stukken door het typisch Franse platteland met de bekende zonnebloemen. 45km, 75 Hoogtemeters, ofwel 250 volgens Google Earth.

De route naar Les Sables d´Olonne is in Jard goed uitgepijld, maar direct buiten het dorp wordt het een zoekplaatje (of lag het toch aan de temperatuur, tot 32 graden?). Na lang zoeken vind je een onverharde weg, met erg veel steenslag. Een interessant gebied, een moerassig getijdengebied, waar je doorheen fietst. Maar op een gegeven moment ben je het wegdek toch echt zat met je racefiets, ik ben toen van de gepijlde route afgeweken en heb de verharde weg naar Talmont St Hilaire gereden, om vanaf daar naar het strand van Bourgenay te fietsen om daar de route weer op te pakken. Hier wordt de route echt fraai, schitterende stukken langs zee, rustige weg met veel fietspad. De route eindigt voor mij in het fraaie maar drukke Les Sables d´Olonne, en als je geen hoofdwegen wilt rijden, dan zit er niks anders op dan dezelfde weg terug te rijden. 68km, 250 hoogtemeters, volgens Google 475.