Zojuist zijn op de Schuttevaersite de tussenstanden bekendgemaakt. De Snooky was 23 (van 25) bij Kornwerderzand, en 22 bij Texel. Koen is als 40e geëindigd bij het fietsen (van de 41).

Een groot aantal schepen vaart momenteel al de boontjes op, de eerste schepen bij een forse tegenwind, NNO-5 volgens de Havendienst Harlingen. Deze wind gaat overigens afnemen de komende uren. Het lijkt er niet op dat de Boontjes een enkel schip hebben weten tegen te houden wegens laagwater, wat natuurlijk ongunstig is voor de langzame schepen.

De stipjes op de Geosports site gaan een eigen leven leiden, en ik krijg al bezorgde telefoontjes of “ze” er misschien uitliggen omdat het stipje van de kaart verdwenen is. En uit de vragende toon maak ik op, dat de bellers het schip al op de zeebodem zien liggen… Dus maar even de uitleg: de GPS positie wordt doorgegeven door een transponder middels het mobiele GSM netwerk. Op de Waddenzee is niet overal dekking, daarom valt het signaal soms weg. Bovendien liggen de transponders meestal benedendeks, laag bij de waterlijn, liefst nog in een metalen kast of zo. En dan is de GSM dekking natuurlijk wel heel snel weg. Op de chat wordt gevraagd om nieuwe transponders, maar ik vermoed dat het de bekende “gebruikersfouten” zijn.

De Snooky zal in het donker over de Boontjes mogen varen, laverend tegen de Noordenwind. Geen eenvoudige opgave, de Boontjes zijn erg smal, links en rechts liggen zandbanken. De vele lichten van boeien, andere zeilschepen, maar ook gewone beroepsvaart maken het tot een adrenaline-verhogende opgaaf. En direct na de Boontjes ligt daar de Pollendam, een dam van enkele kilometers van basaltblokken. Hier varen de deelnemers langs, op weg naar Vlieland / Terschelling. De dam is dermate goed verlicht, dat je het idee hebt dat je op een snelweg zit. Toch varen er ieder jaar weer schepen tegen deze dam, ook vorig jaar lag een van de deelnemers hier vast.

Ik wens de mannen dan ook een behouden vaart vannacht!
Gerrit

Update. Alleen de schepen die niet al te diep steken of met ophaalkiel gaan nu al over de Boontjes. De rest ligt voor anker.