Veel veranderingen dit jaar, daarover verderop meer. Maar het belangrijkste thema deze weken is toch wel het weer. Al wekenlang te koud, te nat, en veel te veel wind. Wat gaat begin juni doen, 7,8 en 9 met name, tijdens de Schuttevaerrace? Gelukkig zijn alle weerdiensten het erover eens dat het warmer wordt, niet onbelangrijk voor het zeilen gedurende de nacht. Niet zo moeilijk ook om dit te voorspellen, kouder kan eigenlijk niet.

De BBC rept in de “monthly outlook” van een hogedrukgebied dat zich begin juni westelijk van het VK nestelt, waarmee een krachtige noord-oostelijke stroming op gang komt. De UGrib lijkt dit te bevestigen. Voor het VK niet gunstig, maar wellicht brengt dit bij ons een warmere oostelijke stroming op gang. De Duitse Wetterdienst voorspelt in ieder geval voor deze periode in Noord-West Duitsland droog weer met temperaturen tegen de 20C. Daar worden we vrolijk van! Het KNMI kijkt niet zo ver vooruit, in ieder geval lijkt het komende week iets minder wisselvallig te worden. Kortom, alle signalen staan op groen!

Met het huidige weer valt het niet mee om een fatsoenlijk aantal kilometers weg te trappen. Na 2 uur in de regen ben je het toch echt zat. Vandaag gelukkig een klein gaatje in het wolkendek gevonden, onderweg echter nog wel moeten schuilen voor een fikse hagelbui. In combinatie met de valse start dit seizoen zal het in ieder geval voor mij een zware race worden!

Benthuizen, 24 mei. Hagelbui, koud.

Benthuizen, 24 mei. Hagelbui, koud.

Nieuwlichterij

On-line pallaver

On-line pallaver

Afgelopen week ontvingen wij de nieuwsbrief, met o.a. het bericht hiernaast. Een virtueel palaver, wat zou Kooistra daar nou van vinden? Als goede Hollanders houden wij in ieder geval niet van verandering, en bovendien moeten we toch iets te zeuren hebben; bij deze dus: Wat was er mis met de chaotische gezelligheid, veel te veel mensen in dat kleine zaaltje, het gerommel met de projector? En komt Piet Paulusma nou ook via Skype vertellen dat het bar en boos wordt? Op de televisie geloof ik hem nooit, maar in levenden lijve weet de man mij altijd te overtuigen! Bovendien had hij de afgelopen 5 jaar altijd gelijk…

En ja, dan die andere verandering: in plaats van donderdag starten we nu pas op vrijdag. Het idee hierachter was, dat hierdoor meer schepen zouden kunnen deelnemen, aangezien het minder vrije dagen kost. Of zoiets. Met 31 inschrijvingen tot nu toe, en 36 deelnemers vorig jaar kan ook deze maatregel weer teruggedraaid worden. Redenen voor een start op donderdag in plaats van vrijdag:

  • als we ’s nachts terugkomen, zitten we echt niet te springen op een prijsuitreiking de volgende ochtend. Waarschijnlijk willen we gewoon slapen!
  • anderzijds geeft een prijsuitreiking op zaterdagmiddag de kans om tot rust te komen, en met andere deelnemers tijdens het buffet na te kaarten over de race.
  • ook de bonte avond blijft hiermee behouden!
  • een brunch op zondag is leuk, maar onze boot moet nog terug. Willen we maandag weer werken, dan haasten we ons dus na de prijsuitreiking terug naar Monnickendam.

Kortom, gewoon terugdraaien deze maatregel, en volgend jaar weer op donderdag starten! Anders zitten we over een paar jaar niet alleen met een on-line palaver, maar ook met een virtuele race…