In de Leeuwarder Courant lees ik een verontrustend artikel. Het aantal deelnemers aan de Schuttevaerrace is al een paar jaar aan de lage kant. De animo voor de race is sterk gedaald. Joop de Jong (een van de bedenkers 26 jaar geleden): Ik ben soms bang dat ‘mijn kindje’ sterft. Die kans acht ik groot, mede omdat de deelname terugloopt. Het is qua financiën bijna niet meer te organiseren.

Daarom deze oproep. Beleef deze race zelf mee, de spanning, het avontuur. Met windkracht 3 en een strakblauwe lucht. Of midden in de nacht storm bij Vlieland. Of zoals in 2011, windkracht 8 bij Texel en een race die tijdelijk wordt stilgelegd. En dat de race niet voor watjes is blijkt ook in datzelfde jaar: 1 schip had 2 gaten in de romp na een botsing, 1 schip verloor een mast, 1 man overboord (gelukkig wel gered), en verschillende gescheurde zeilen.

Onderschat de voorbereidingen niet. Ga nu al op zoek naar die vriend die zo goed kan zeilen en wellicht een boot heeft; die fietsfanaat in jou kennissenkring; die hardloopster die niet bang is voor een halve marathon. Met zijn 3-en, maar liever nog met 4 of 5. Als je dan tegen de winter een team en een schip geregeld hebt, dan resteert nog een half jaar hard trainen.

En dan wellicht de beloning: ook het team van de Vest heeft inmiddels al een paar keer gewonnen, leeftijd is geen enkel punt, en ook met een goed verzorgd huurschip kom je een heel eind. Om alvast in de stemming te komen, hier het scheepsjournaal van 2015.

Tot volgend jaar? Hier vind je alle informatie.