De eerste tourtocht van het seizoen 2010 zit erop. Na zeer tegenvallende weerberichten en zware regenval vannacht leek er vanochtend een mooi gaatje in het buienfront te vallen, groot genoeg voor een droge toertocht van 75 km. Hans zou hoe dan ook fietsen, en gezien de opklaringen besloot ik hem te vergezellen. Helaas hebben we Ulli en Tinus niet meer gezien, ik vermoed dat zij de weerberichten toch iets anders hebben geïnterpreteerd en gezien het volgens mij geringe deelnemersveld waren zij niet de enigen!

Joop Zoetemelk Classic

Terecht, want zowel Hans als ik verschenen zeiknat aan de start; de laatste bui van de dag hoopten wij… Na een droge start en een klein stukje tegenwind was het vervolgens ruim een uur voor de wind; en na een half uur toch weer een regenbui. Voorbij Ter Aar brak echter het zonnetje even door, en nog steeds voor de wind leek het toch nog een zeer aangename dag te worden. Maar het vervelende van een ronde is dat je op een gegeven moment ook weer terug moet; vanaf de Westeinder ondervonden we waarom we tot dan met een noodgang gefietst hadden. We kregen de zuidwestenwind met kracht 5 nu recht van voren.

Aanhaken bij een groepje, suggereerde ik tegen Hans. Maar in geen velden of wegen een peloton te bekennen; het was echt duidelijk rustiger dan vorig jaar. Gelukkig haakten we op dat moment aan bij 2 jonge dames, en we besloten om hier een tijdje achter te gaan rijden. Na 5 minuten waren die dames dat echter zat, en gaven zij aan dat wij op kop mochten. We wilden ons niet laten kennen, en hebben dus vervolgens bijna een half uur op kop gereden. Mijn hartslag liep naar de 160, het was duidelijk dat dit niet heel lang was vol te houden. Af en toe keken we achter ons, en na de stoplichten bij Leimuiden bleken wij ineens een heel peloton achter ons aan te sleuren.

Bij Weteringbrug waren we het zat, en zijn we afgezakt, lekker bijkomen achterin de groep fietsers. Dit duurde echter niet lang, om onduidelijke redenen viel de groep weer uit elkaar en weer reden we bijna op kop. De man met de hamer lag nu op de loer, en toen het voorbij Oud Ade ook nog vreselijk begon te hozen, hebben we helaas moeten lossen. Regenjas aan, en vervolgens de laatste kilometers in een veel lager tempo uitrijden.

De grootte van de herinnering die Hans na afloop “meekreeg “(voor weinig) suggereert dat hij zojuist de Tour de France heeft afgelegd, zonder overigens af te willen dingen op de prestatie van vandaag. Op naar de volgende!