Zeilweek 2018

Naar Denemarken.

Welkomstborrel aan boord.

31/7 ’s Ochtends vliegen we met zijn 5-en naar Kopenhagen, Jan met de kids, Karin en Gerrit. Hans is dan al een paar dagen in Kopenhagen; handig, want alle boodschappen zijn al aan boord. Op Kastrup splitsen we in 2 teams; Peter staat al te wachten en neemt 1 team plus bagage mee, de rest pakt de trein. ’s Avonds komt ook de andere Hans nog op bezoek, en we eten giga hamburgers in het zeer populaire Stacy’s Diner in de haven. Het havengebied is leuk ingericht, daarbuiten is het echter behoorlijk industrieel. Onze avondwandeling is dan ook kort, we eindigen de avond zoals nog vele avonden deze week, met een wijntje op de boot.

Køge Marina

1/8 Na een relaxt ontbijt varen we uit. Naar Klintholm, langs de witte rotskust van Møn. Onderweg hebben we wat regen en een beetje onweer in de verte. Maar ’s middags is het alweer heet en de wind gaat liggen. En dus gaan we zwemmen! ’s Avonds in Klintholm zijn we nog net op tijd om uit te gaan eten (de Denen eten graag vroeg); een lekker visje bij Hyttefadet. Het Nederlandse gezin dat naast ons zat wist precies waarom je elkaar moet aankijken bij het het proosten. Na het eten weer tot laat buiten op de boot; we zijn blij met de bimini!

Witte Rotsen van Møn

Zonsondergang, Klintholm

Nysted

2/8 start met eieren en spek. Ochtends geen wind, we varen uren op de motor. Later toch een lekker briesje en nog gezeild. Door een nauwe vaargeul varen we een baai in, op advies van Peter. In Nysted meren we af, een pittoresk plaatsje met een leuk haventje. De vrijmarkt spullen liggen hier de hele zomer op straat, je kunt zo de spullen meenemen (wel geld in het bakje gooien!). De ijsjes in de haven zijn van formidabele afmetingen, zeker als je er obscuur schuim op doet, chocola en hagelslag.

Dubbele fok helpt ook niet

Deense Oost-ton

Blakte

Shopping in Bagenkop

3/8 door naar Bagenkop op Langeland. De zee is een spiegel, bijna onwerkelijk. Duizenden kwallen spoelen langs de boot. We varen vlak langs de windmolens, vervolgens worden wij een hele tijd gevolgd door een dolfijn. Daarna toch wind, beetje zeilen. Boodschappen doen is een marteling, de supermarkt is nog heter dan de buitenlucht. Het Muncken-team inspecteert de zandkliffen. Opnieuw net tegen sluitingstijd schuiven we aan bij een enorm vis buffet in de lokale gastronomie (Bagenkop Kro.). Onze vrees dat het buffet kaalgevroten is wordt niet bewaarheid. Sterker, er worden nog steeds spullen bijgeplaatst. Heerlijk! S’avonds zijn we blij dat we niet de buitenste kade hebben gekozen. Een voor een vertrekken de boten die daar liggen ivm opstekende wind.

Windmolenpark

Dolfijn

De schipper

Sluis bij Kiel

Het team te Rendsburg

4/8 door naar Kiel. Isabella verrast ons met eieren en spek. Veel wind ineens, 6 knopen en meer op zeil. We besluiten het kanaal in te varen, omdat we zo vroeg zijn. Door naar Rendsburg dus. Onderweg rijgen de Jannen de netjes aan de reling met mooi nieuw heel touw. Isabella en Jan leren om een oogsplits te maken in een achtstrings geslagen lijn, ter volmaking van de landvast.

Het stadje voelt als een wereldstad na de gemoedelijke dorpen op de Deense eilanden. Opnieuw boodschappen doen, er is veel proviand nodig voor de lange tocht over de Noordzee. Eten deze keer in het haven restaurant, alwaar een bruiloft gevierd wordt. We vermaken ons kostelijk over de capriolen die de bruidegom uithaalt voor de fotograaf. Het bier blijkt helaas alcohol vrij.

Rendsburg

5/8 vroeg weg, lange tocht naar Cuxhaven, met verwachte tegenwind en tij tegen. In de ochtend ontmoet Jan de oud-rector magnificus van de VU. Ontbijten doen we in het kanaal, na eerst getankt te hebben. Uiteraard eieren met spek. Op de Elbe krijgen we later die dag vol tegen, 5 bft. Bedjes voorin worden nat door lekkende luiken, dat heeft nog wat onderhoud nodig… Voorlopig dichten we het met duct-tape, dat werkt altijd. ’s Avonds opnieuw de nu bekende hamburgers in Cuxhaven, voor nog geen 100 euro inclusief drank. Daarna nog wat gegoochel in de haven met een paar Belgen die langszij willen vastmaken maar pas laat willen vertrekken. Uiteindelijk liggen wij aan de buitenkant, klaar voor een vroeg vertrek.

Op de Elbe

In het kanaal.

Ook beroepsverkeer.

Zonsopgang over de Elbe

6/8 half 6 op, om half zeven varen we uit. Er staat een goede wind, en we kunnen direct op de Elbe heerlijk zeilen. Dit duurt een paar uur, maar dan gaat de wind toch weer liggen. Al motorend varen we de rest van de dag, om pas rond 2330 vast te maken in Borkum. De maaltijd wordt dan ook onderweg bereid, niet altijd even makkelijk op de deinende zee. Tot vreugde van Hans liggen we naast de Krupp, een Duits reddingsschip.

Borkum

Druk op de Elbe

Lastige aanloop in het donker

Weer geen wind

Noorderhaven tjokvol

7/8 deze keer een uurtje later weg. Geen wind vandaag, maar voor vanavond is de verwachting aantrekkende tot 7 in de nacht. We willen voor die tijd binnen zijn, hopen dat er op Vlieland plek is. Doordat er geen wind staat grijpen we opnieuw de kans om te zwemmen. Helaas blijken de Wadden vol te zijn, dus varen we door naar Harlingen. In de Zuiderhaven is nog plek zat. Ivm de late aankomst wordt al op de Waddenzee een mooie nasihap uitgeserveerd.

Harlingen by Night

Krasje, gelukkig weg te poetsen.

Op de boontjes

8/8 Uitvaren is lastig, veel wind, en helaas raken we een rondvaartboot bij de brug. De schade blijft beperkt tot wat krassen en een deukje. Dan eindelijk echt zeilen. Eerst nog even doorbijten op de Boontjes, vol tegenwind en dus niet bezeild. Maar op het IJsselmeer kunnen we dan echt los. Scherp aan de wind, vlagen 7 Bft, en een glunderende Isabella en later Jan aan het roer. Het is maar goed dat we gebeld hebben; de havenmeester heeft een mooi plekje voor ons vrijgehouden; het past precies. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in Hoorn, bij de all you can Eataly. Een aanrader!

Even 7 Bft

Aanloop naar Hoorn

Lekker beschut in Hoorn

9/8 restjes dag. De koelkast moet leeg, en alle proviand moet op, dus nog meer snoep en koek vandaag. Weer lekker gezeild, maar halverwege slaat het weer om. Op internet zien we code oranje, zware storm in de avond. Met veel regen maar beperkt wind motoren we het laatste stuk naar IJmuiden. Het is erg rustig bij de sluis, toch heeft een schipper haast en dringt voor de sluis in. Alwaar het vastmaken vervolgens mislukt, en na veel capriolen maakt hij achterstevoren vast. Hans legt uiteraard netjes aan, en vervolgens leggen we ook keurig in de thuishaven aan. De wind trekt al aardig aan, die avond staat er een kleine 8 Bft in IJmuiden. Niet echt een code Oranje, maar we zijn blij dat we niet meer op het water zitten.

Achteruit de sluis uit.

Jan vindt dit geen paard.

Nat op het IJ.

De route