Zeilweek 2018

Naar Denemarken.

Windstil in IJmuiden

De route

15 juni 2018: Inschepen te IJmuiden,
16 juni: Vlieland, 54 NM
17 juni: Borkum, 71 NM
18 juni: Cuxhaven, 91 NM
19 juni: Kiel-Holtenau, 71 NM
20 juni: Marstal, 31 NM
21 juni: Vejrø, 47 NM
22 juni: Klintholm, 49 NM
23 juni: Køge, 41 NM
24 juni: terugvlucht Schiphol

Voor vertrek

Schoon schip maken!

Naar Vlieland

Lekker weertje deze eerste dag, vertrek om 7 uur ’s ochtends, en inslingeren op een rustige zee.

Aankomst te Vlieland, en ’s avonds aan de nasi!

Borkum

Nieuwe buren; offshore bevoorrading.

Voor dag en dauw weg. Het Stortemelk is redelijk ruig, en langzaam wordt de bemanning wat katterig. Windkracht 5 tegen, stroom mee. Dat geeft lekkere golven. Eenmaal op de Noordzee gaat het gelukkig snel beter. Op naar Borkum. Helaas valt de wind later weg, de rest van de dag wordt op de motor gevaren. We meren af in de industriële haven, 7 km van het vertier van Borkum stad. Gelukkig hebben we voldoende proviand aan boord. ’s Avonds krijgen we nieuwe buren, met iets teveel PK’s.

Cuxhaven

Al om 5 uur staan we bij de bakker, vroeg weg vandaag. Onderweg passeren we de rede van Bremerhaven, met veel conainterschepen, zo groot als drijvende flatgebouwen. Een lange, grijze dag, met weinig wind, wat zeilen en op de motor. Aankomst rond 2000 in Cuxhaven.

Uitstekende hamburgers gegeten in een van de weinige restaurants die open zijn. Bij terugkomst nog even aan de slag met een paar Belgische jachten die tegen ons schip willen afmeren. Aangezien we vroeg weg willen halen we alles los en wisselen we van plek
Kiel
19 juni: afgemeerd aan de Oostzee.

Opnieuw in alle vroegte weg, 6 uur ’s ochtends. Dit begint zwaarder te worden dan de Schuttevaerrace! We steken de Elbe over en pakken de sluis bij Brunsbüttel, om door Noord Duitsland naar de Oostzee te varen.

Onderweg best wel trek in een Nespresso, en dus wordt de generator gestart.  Aan dek ineens een hels kabaal, komt daar een helikopter aan? Het blijkt de kapotte uitlaat te zijn, die het niet lang vol hield zonder koelwater. Foutje, deze vakantie verder zonder generatorstroom… Tegen 19:00 bereiken we de sluis te Holtenau, en daarmee de Oostzee.  Rond 20:30 meren we (illegaal) af, alles zit tjokvol (Kieler Woche!), en spoeden we ons naar de lokale pizzeria, waar we om 21:30 nog net aan tafel mogen.

Noord-Oostzeekanaal

Het behoort tot de drukst bevaren kanalen in de wereld, en dat is goed te zien! Hieronder de ingang naar de sluizen bij Brunsbüttel.

Marstal

Met het bereiken van de Oostzee kunnen we eindelijk een keer uitslapen, en pas tegen 10:00 varen we uit. Het is spitsuur bij Kiel (nog steeds Kieler Woche), veel mooie schepen. Bij het binnenvaren van de Deense wateren wordt uiteraard de gastenvlag verwisseld. Onder een heerlijk zonnetje varen we naar het eiland Ærø, waar we afmeren in Marstal. 

Verrassend rustig hier na de gigantische drukte bij Kiel. In de lokale bingo-club schuiven we aan voor een welverdiend Deens bier.
Vejrø

Op 21 juni varen we rond 0900 uur verder, helaas zwaar bewolkt. Later op de dag begint het flink te regenen en waaien, voor het eerst echt stevige wind. 

We willen naar Næstved, maar passen onderweg onze route aan naar Vejrø. Met 7 Bft in de rug vliegen we erop af, en meren af in een doodstille haven. Een exclusief eiland, vrijwel onbewoond, slechts bereikbaar per privé boot of helikopter. Met marmeren douches voor de passanten, en een exclusief restaurant!
Omdat de heren nog energie over hebben, en inmiddels de zon is doorgebroken, pakken we een paar van de gratis fietsen mee en doorkruisen voor het diner nog even het hele eiland. Een stevig ritje met windkracht 7!
Na een uitstekende maaltijd willen we van onze welverdiende nachtrust gaan genieten als er een reddingsboot opduikt, met een kapotte zeilboot op sleeptouw. Deze schipper was in zijn eentje uit Noord Duitsland vertrokken, maar verloor helaas zijn mast in de storm. Bij het doorknippen van het stag raakte dit de schroef, waardoor hij een SOS moest uitzenden.
Klintholm

Voldoende tijd voor douchen vandaag, en lekker buiten ontbijten. En dan door naar Klintholm, beginnend met mooi weer, maar later opnieuw bewolkt en een stevige wind, die in de loop van de dag weer aantrekt naar 7 Bft. 

Bruggen

Onderweg toch weer discussie over de brughoogtes, maar onze voorbereiding was in orde. Alles past!
Afmeren bij Klintholm is lastig, slechts 1 steiger over, helaas aan lager wal. Met de grootste moeite leggen we het schip uiteindelijk netjes vast.
De heilige Hans, ofwel midzomernachtsfeest.
Køge
Onze laatste zeildag brengt ons langs de krijtrotsen van Møn, een schitterend gezicht. De bekende brug over de Øresund is van verre te zien.
’s Avonds meren we af in Køge, alwaar we al worden opgewacht door Hans Horikx. De bonte avond breekt aan, in de verte wordt de midzomernacht gevierd. Overal gezellig dus, maar dit jaar zonder vuurwerk ivm de enorme droogte.
De volgende ochtend ruim tijd om uit te slapen en schoon schip te maken, waarna we afreizen naar het vliegveld, om op zondagavond weer thuis te zijn.