De Condor

De Condor

Het jaarlijkse zeilweekend van het fysisch herengenootschap “De Vest”. Dit jaar in een Hanse 400; bijzonder wendbaar, en door zijn breedte lekker ruim van binnen. Ideaal dus voor een relax-weekend.

Er worden grootse plannen gesmeed om naar de Duitse Wadden te varen, maar het dichtstbijzijnde Duitse waddeneiland Borkum blijkt meer dan 100 zeemijl van Andijk verwijderd, grofweg 20 uur varen, en dan moet je natuurlijk ook nog terug. Zeker mogelijk in 4 dagen, met Vlieland als tussenstop, maar toch in ieder geval 2 hele lange dagen zeilen. Dus niet uitslapen, en vroeg naar bed. En de laatste dag moet het schip ook weer op tijd ingeleverd.

Als de heren geconfronteerd worden met het feit dat we dan dus eigenlijk een tweede Schuttevaerrace varen dit jaar, wordt besloten om toch maar een kleiner rondje langs de Wadden te varen. ’s Middags rond borreltijd in de haven afmeren en ’s ochtends rustig wakker worden is toch een stuk aantrekkelijker.

Into the great wide open

Into the great wide open

De tocht start donderdagochtend vanaf Andijk naar Kornwerderzand, door de bekende Boontjes naar Vlieland. Hier start het festival Into The Great Wide Open de volgende dag, gelukkig zijn we vroeg en krijgen een mooie ligplaats. Aangezien we volledig self-supporting zijn blijven de fysici deze avond aan boord, en negeren de gezelligheid van het startende festival.

Vrijdagochtend via de Noordzee door naar Oudeschild op Texel, de wind gaat deze dag bijna helemaal liggen, er worden dan ook hele stukken op de motor gevaren. Ook de haven van Oudeschild loopt flink vol, en aan het einde van de middag liggen we 4 rijen dijk afgemeerd. ’s Avonds een visje eten in de haven, en de mooie visapparatuur van de Texelse vissersvloot bewonderen. Zo leren de heren fysici o.a. dat garnalen en andere bodemdieren met elektriciteit worden opgejaagd, waarna ze door de netten worden opgevist.

Zeehonden

Zeehonden

Zaterdag via Den Oever naar Stavoren. Het gebrek aan wind, de zon en de zeehondjes doen de bemanning vergeten dat er ook nog gevaren wordt, dat doet de automaat toch? Op de autohelm pakken we bijna een boei, de stuurman weet deze nog net op tijd te ontwijken! Op de zondag resteert een korte oversteek naar Andijk, waarmee voldoende rek in het schema ontstaat voor een uitgebreide “bonte avond” op zaterdagavond ;-). Traditioneel wordt nasi met saté aan boord geserveerd, als start van een mooie avond. Deze wordt afgesloten in de Potvis, de plek die wij zo goed kennen van het pallaver van de Schuttevaerrace.

Meer foto’s hier.